Mesajul din spatele lui Mob Psycho 100

Mesajul din spatele lui Mob Psycho 100

Introducere in anime Mob Psycho 100

La mijlocul anului 2016, pe 11 Iulie mai exact, sezonul de vara a adus pe micile ecrane un anime produs de Studio Bones pe care multi il asteptau dintr-un singur motiv. Au auzit ca are acelasi autor ca a lui One-Punch Man.

Mob Psycho 100 este setat intr-o lume moderna ca a noastra, cu mici diferente. Exista persoane numite Espers care au abilitati psihokinetice si pot muta diferite obiecte cu puterea mintii.

Mesajul din spatele lui Mob Psycho 100

Din acest punct, puterile se diversifica. Exista Espers care pot manipula focul sau care au abilitatea de a-ti influenta mintea. Insa ai inteles de unde incep toti.

Puterea unui Esper varieaza in functie de cat de emotionala este o persoana. Cu cat are emotiile mai puternice, cu atat abilitatile ii cresc in putere.

O abilitate de baza a tuturor Esper-ilor este faptul ca pot vedea spirite (pe care ocazional le exorcizeaza). Aici intra in scena personajul nostru principal numit Shigeo Kageyama (poreclit Mob), care elimina spirite ocazional.

Acesta este „angajat la negru” de catre cel mai simpatic si sarlatan individ din anime. Legendarul Arataka Reigen. Atat de legendar, incat internautii de pe Twitter l-au transformat intr-o colectie de meme-uri.

Povestea – ce isi doreste seria sa transmita (spoilere de aici inainte)

Toata povestea este construita in jurul lui Mob si Reigen. Acestia reprezinta puncte ideologice diferite in gandire si comportament pe baza carora se desfasoara toata actiunea din serie.

Episoadele de pana acum au construit premisele pe care lumea lui Mob Psycho 100 functioneaza iar episodul 11 a legat toate informatiile in cel mai valoros mesaj pe care anime-ul doreste sa ti-l transmita.

Fi o persoana buna. Bunatatea este cea mai mare forta din univers.

Te poti intreba, pai cum asa? Mob are cele mai puternice abilitati atunci cand devine emotional si exista alte persoane destul de puternice pe langa el.

Adevarat, insa hai sa o luam de la inceput si sa descoperim de ce anime-ul iti spune ca puterea nu este cea care face lumea lui Mob sa functioneze, ci bunatatea.

Perspectivele in anime

In episodul 11, Teru il implora pe Mob sa-si foloseasca puterile pentru a-i salva. Reigen in schimb ii spune sa nu-si foloseasca puterile asupra altor persoane.

Din acest punct, batalia nu mai este intre Mob si cei din Claw, aceasta mutandu-se pe plan intern intre 2 modalitati de a vedea lumea din Mob Psycho 100.

Primul mod de a vedea lumea a fost introdus de Teru in anime atunci cand s-a luptat impotriva lui Mob. Acesta credea ca puterea este cel mai important lucru din univers. Cheia spre fericire si succes se afla in mainile celor cu putere.

Filosofia asta este preluata si de Organizatia Claw (baietii cei rai din anime).

„Noi suntem fiinte speciale”

Al doilea mod de a vedea lumea provine de la cel mai slab personaj al seriei. Reigen sustine ca bunatatea este cel mai pretios lucru pe care omul se straduieste sa-l atinga in viata.

Ar fi usor sa dai la o parte acest lucru si sa spui ca asa vorbesc cei fara putere. Daca n-ai putere, de ce sa nu vezi lumea intr-un mod in care puterea este mai putin importanta iar accentul sa cada pe bunatate. Ai spune ca bunatatea este arma celor lipsiti de putere.

Ai dreptate, asa ar fi ramas lucrurile daca Reigen nu ne demonstra contrariul in fiecare episod din anime. Lipsa lui de putere nu inseamna ca acesta nu-si poate controla propriul destin.

Mesajul din spatele lui Mob Psycho 100

Portretizarea lui Reigen

Fiecare din abilitatile lui sunt prezentate in anime sub forma unor miscari importante, echivalente cu ale Esper-ilor, ce au propriul impact, atat vizual cat si asupra celor din jur.

Aceste abilitati sunt actiuni normale, ca lovitul, aruncarea cu sare sau oferirea unui masaj. Ceea ce transforma aceste actiuni din normale in speciale este faptul ca Reigen le foloseste intr-un mod pozitiv pentru a schimba viata persoanelor cu care acesta are contact.

Poate ca-i de profesie sarlatan, insa acesta nu „fura” fara sa faca un bine persoanei in cauza.

Reigen nu doar vorbeste despre blandete, el o traieste cu adevarat si e intruchiparea ei in acest anime. Acesta are cea mai mare influenta asupra lui Mob.

Spre deosebire de sensei-ul lui, Mob s-a nascut cu o putere imensa. Insa aceasta putere nu este cea pe care el si-a dorit-o. Puterea de a fi multitalentat ca Ritsu (fratele lui) este ceea ce Mob isi doreste cu adevarat.

Puterea binelui

Calea in viata pe care Reigen incearca sa i-o arate lui Mob este ca indiferent ce talent ai (sau nu ai), ceea ce este important si conteaza cu adevarat este ce fel de persoana devii folosind calitatile ce ti-au fost date.

Aceasta este esenta binelui. Absolut oricine, indiferent ca sunt cei mai puternici Esperi din univers sau doar un sarlatan fara putere, poate sa fie bun si sa faca bine.

Mob poate sa-si foloseasca puterea pentru a ajuta sau a rani oameni. Este o decizie pe care el trebuie sa o faca. Cei care decid sa faca bine obtin o putere intangibila pe care o vedem in Reigen.

Datorita carismei lui pe care o foloseste pentru a aduce bine in viata oamenilor, acesta a reusit sa intre in baza celor de la Claw. Toti subalternii au crezut ca el este seful organizatiei si chiar a reusit sa-l ajute pe Mob sa scape de sub puterea unui Esper.

Maturizarea e cheia spre bunatate

In momentul in care Reigen s-a confruntat cu liderii Organizatiei Claw, acesta i-a descris ca fiind copii ce n-au reusit sa se maturizeze.

Din acest moment putem vedea fara urma de indoiala esenta acestui anime bazata pe conceptul de maturitate si bunatate.

Un adult adevarat poate lua decizia de a fi bun, indiferent de greutatile cu care se confrunta. Fericirea altora este si fericirea lui.

Singura intrebare ramasa este ce fel de persoana isi doreste Mob sa devina. Vom vedea in ultimul episod de saptamana viitoare.

Tu ce crezi, este bunatatea cea mai mare forta din univers care-i poate influenta pe oameni, sau doar puterea este raspunsul?

VEZI ANIME-UL

Comments
Login
Dont have account? Sign Up
Register

Already have an account? Login